The Public Domain in de Gravenzaal in Haarlem

Op dinsdag 21 mei 2019 mocht het Schalkwijk Koor repeteren in de Gravenzaal van het Haarlemse stadhuis. De reden voor deze extra repetitie én bijzondere plek is dat de burgemeester en twee wethouders van Haarlem meedoen aan de uitvoering van The Public Domain tijdens de Koorbiënnale. De koorleden zijn erg enthousiast over de locatie. “De akoestiek is hier precies goed.”  Op 5 en 6 juli is het zover: The Public Domain, een compositie van David Lang geschreven voor vele honderden zangers, wordt uitgevoerd op de Zuidas in Amsterdam en in stadsdeel Schalkwijk in Haarlem. 

Dirigent Flora Hubers warmt op met wat oefeningen om de armen en benen los te maken. Normaal dirigeert ze het koor in Amsterdam, dus ze is bekend met de noten en opbouw van dit stuk. “Het repeteren gaat in Haarlem wel anders dan in Amsterdam. Daar studeren we vooral de noten in, maar hier ligt de nadruk ook op lol maken.” Wat deze compositie zo uniek maakt, volgens Flora, is dat de zangers relatief veel vrijheid krijgen. “Iedereen zingt op dezelfde toonhoogte, maar je mag zelf de tekst bepalen. Daarom heb ik vanavond geprobeerd om een combinatie te maken van samenwerken en individueel een eigen klank laten horen.” 

Vader, moeder en dochter de Gouw gaan altijd met zijn drieën naar repetities van het Schalkwijk Koor. Ze zijn erg te spreken over de repetitie in de Gravenzaal. André: “De akoestiek was – zoals ik al verwachtte – erg goed. Als je bijvoorbeeld in een kerk zingt, is het vaak te veel, maar dit was precies goed voor dit gezelschap. Het klonk heel mooi. We willen hier graag nog eens repeteren! Wethouder Botter heeft trouwens een uitstekende bas en die konden we nog goed gebruiken in het koor.” Ook dochter Isis en moeder Joke vonden het een geslaagde avond en zijn heel benieuwd naar de uitvoering. Isis: “We wonen in Schalkwijk en zagen een flyer van dit project. Het leek ons leuk om mee te doen en het is ook lekker dichtbij.” Joke: “Ik vind vooral het samen zingen erg fijn en gelukkig hoef je geen geschoolde zanger te zijn.”

Wethouder Marie-Thérèse Meijs repeteert vanavond ook mee en kijkt uit naar de uitvoering omdat ze muziek altijd als iets helends ervaart. “Het leidt enorm af van je dagelijkse beslommeringen. Ik ben even helemaal los van de politiek als ik zing. Het geeft me veel plezier. Ik ken deze ruimte in het stadhuis natuurlijk goed, maar ik had er nog nooit zelf gezongen. De akoestiek is heel mooi.”

Wethouder Jur Botter doet mee omdat zijn collega Meijs in het college vroeg of er meer mensen mee wilden doen aan dit project. “Ik vind zingen heel leuk en het mooie is dat het voor iedereen toegankelijk is. Je hoeft geen dure instrumenten aan te schaffen of iets mee te nemen. Ik ben verrast hoe zingen met zoveel mensen klinkt. Sommige stemmen lijken individueel zacht of fragiel, maar samen klinkt het heel mooi. Ik hoop ook dat mensen hier nieuwe contacten opdoen. Ik denk dat het een goed project is qua eenzaamheidsbestrijding, want muziek verbindt.” 

“Ik vind zingen heel leuk en het mooie is dat het voor iedereen toegankelijk is. Ik ben verrast hoe zingen met zoveel mensen klinkt. Sommige stemmen lijken individueel zacht of fragiel, maar samen klinkt het heel mooi. Ik hoop ook dat mensen hier nieuwe contacten opdoen.  (Wethouder Botter)

Joke Keijer vindt het heerlijk om te zingen, zeker vanavond met de wethouders erbij. “Het was echt een verademing. Ze hebben goede stemmen. Deze zaal kende ik wel, maar ik wist niet dat de akoestiek zo mooi zou zijn. Ik kijk erg uit naar de uitvoering en ben allerlei mensen aan het porren om vooral te komen kijken.”  

Heleen van Bakel vond de oefeningen waarbij ze hard en zacht zongen erg leerzaam. “Ik hou van zingen, maar ik kom vanavond ook voor de locatie. Mijn moeder is net overleden en mijn ouders zijn in deze zaal getrouwd. Mijn moeder was ook lang soliste in een koor, dus daarom was het extra belangrijk voor me om vanavond te komen.”

Annemarie Boot vertelt dat de koorleden elkaar nog niet heel goed kennen, maar dat ze elkaar wel steeds opnieuw opzoeken. “De sfeer is heel goed, ik vond het een fijne ervaring. Ik ben benieuwd naar de uitvoering. Op internet zag ik wat filmpjes van uitvoeringen in andere steden en dat zag er best chaotisch uit. Normaal staat alles in een koor best vast, maar hier is dat dus wat losser. Dat vind ik leuk.”  

Foto’s door Melle Meivogel, tekst door Firma Fluks.

Meer lezen over The Public Domain? Klik snel verder!

Over The Public Domain